mandag den 18. juli 2016

Republikanernes Konvent 1

I dag åbner Republikanernes konvent i Cleveland, Ohio. For en god ordens skyld skal det ligne siges at man har valgt Cleveland, Ohio fordi Ohio er en såkaldt "swing-stat" som kan blive vigtig at vinde i november. Det er på konventet at partiet altså officielt, sådan helt officielt vælger at stille op med Donald Trump til præsidentvalget. Jeg skriver det, fordi jeg næsten selv stadig nægter at tro på at det sker.

For hvad end man kan sige om republikanerne, og man kan sige meget om republikanerne, så er det i sidste ende et parti af seriøse mennesker, som har deres holdninger, har deres livsstil, har nogen faste værdier. Det har man valgt i den her omgang at kaste over bord. Vreden mod Washington har fyldt det hele, vreden mod alt og alle inden for politik har fyldt det hele.

Så ved jeg godt at man har sagt, at Trump taler den lille mands sag, at han har tordnet mod frihandelsaftaler som eksempelvis NAFTA, som ikke fungerer for den lille mand. Og at Trump har tappet den store modvilje, der er i den hvide middelklasse mod enhver form for indvandring til USA.

Men Trump har især udmærket sig ved at være en "Ikke". Ikke-politiker, ikke-taler, ikke-fundraiser(endnu), ikke forbundet med den og den afstemning i Repræsentanternes hus eller Senatet for 10-15 år siden osv. Og han gør meget ud af, i tanke og handling, at minde vælgerne om at han netop er dette "ikke"

Han har vundet medierne i en hidtil fuldstændig uset grad, og det er ligeså meget mediernes kandidatur, som det er hans eget. Han har fra begyndelsen formået at sætte sig fuldstændig på dagsorden, og han erobrede hele scenen med et valgløfte som var så absurd som det var genialt, at man næsten kun kunne imponeres af det. Han vil bygge en mur til Mexico, og da han så fik kritik af det løfte, sagde han at Mexico skulle betale for det. Det sidste kom som en hurtig bemærkning foran et stort publikum ved et af hans rablende valgmøder. Det var ikke en strategi, ikke en plan, men en punchline, skabt til en tv soundbite, der kunne vises om og om igen.

Og han fik lige det han ville. Mexicos nuværende præsident og flere tidligere præsidenter sagde at han skulle klappe i og at de i hvert fald ikke ville betale for en mur, som udover så meget andet også sandsynligvis vil tvangskonfiskerer mexikansk jord.  Bulls-eye for Trump!! En ydre fjende som han kunne samle sine tilhængere og potentielle vælgere imod.

Feltet viste sig ude af stand til at håndterer fenomenet Trump. Måske var det hvad Bill Clinton havde i tankerne da han tilbage i begyndelsen af 2015 svarede Trump at han da synes at det var en god ide at han stillede op, da Trump ringede for at få et godt råd

Vent lidt, Bill Clinton. Donald Trump. Jamen er det ikke?

Yes.

Det er velkendt at Clinton familien og Trump har haft meget med hinanden at gøre gennem årene. Det er også helt nøgtern information, at Bill Clinton og Donald Trump var i telefonisk kontakt frem til sommeren 2015, og at gode gamle Bill synes det var en god ide at Trump stillede op. Og hvis man ser på det har Trump været en fantastisk trail-blazer...for Hillary. Han har ydmyget Fox News, han har ryddet alle de virkelig alvorlige modstandere for Hillary af vejen, blandt andet ved at sidestille Bush-familien med 9/11 og Saudi-Arabien. Alle blev fjernet, altså alle undtagen Bernie som hun selv måtte gøre det af med. Bush, Rubio, Cruz.

Det betyder ikke at Trump ikke kan vinde. Han har i Indianas guvernør Pence valgt en mand ud fra at han rent faktisk kan vinde, og skal begynde at tænke på midt-vesten som vigtig region. Pence kan være attraktiv for vælgerne i stater som eks Michigan, Ohio, Pennsylvania og Colorado. 

Nu gælder det konventet. Det bliver et freak-show. En del republikanske top politikere har meldt afbud med lidt vage undskyldninger, så som at de skulle ud at fiske eller spille golf eller havde en tur rundt i deres hjemstat lige præcis de pågældende dage, som de ikke ville gå glip af. I stedet bliver det B skuespillere, sportsstjerner og enkelte "surprises".

Det der virkelig vil være en "surprise" vil være, hvis man får sendt noget der minder om en præsidentiel følelse ud fra det konvent

Ingen kommentarer:

Send en kommentar