søndag den 3. juli 2016

Frankrig-Island

Er det rigtigt?

EM kvartfinale Frankrig-Island på Stade de France. Det er uvirkeligt. Men virkeligt.

Island har modsat sig enhver form for logik, og med en uhørt stærk præstation, spillet sig i en kvartfinale ved EM slutrunden. Det er gjort på kollektivets dyder. Det er gjort på viljen, sammenholdet og den storslåede naive ide om, at selvfølgelig kan man da slå de andre. Hvorfor skulle man ikke kunne det?.
Det har de gjort. De står dybt i banen, tager det ekstra løb for hinanden, som er forudsætningen for at det overhovedet kan lade sig gøre. De markerer dobbelt. De losse bolden væk når de har brug for det. De står kompakt

Men i første halvleg mod England så vi også et islandsk hold, der kunne holde bolden indenfor holdet. Spille køligt og målrettet angrebspil og det gjorde det vanvittigt ubehageligt for et engelsk hold, som var i total defensiv ubalance. Der blev skabt flere gode chancer og scoret to mål i samme halvleg. Anden halvleg, særligt det sidste kvarter var jo så ren overlevelse. Men havde det ikke også været overlevelse for de fleste andre hold som i en 1/8 finale fører med en mod England?

I dag er det så mod Frankrig. Værtsnationen. Som plejer at vinde slutrunder, når det bliver spillet i Frankrig. Men de har ikke en leder på holdet som tidligere. Ingen Platini eller Zidane. Det er stjerner som vil leverer for sig selv, frem for holdet. Som vil være helten og stjæle overskrifterne. Groft sagt.

Payet og Griezmann har lyst op, og Pogba i glimt. Men tilbage står, at det er et hold der kan presses. De er tårnhøje favoritter og man kunne benævne, hvor mange penge den enkelte spiller på det franske hold koster og sætte det op mod hele det islandske hold.

I hvert fald inden turneringen.

Men et EM eventyr og det er hvad det er, har noget med nu'et at gøre. Hvor der ikke kommer en gentagelse eller en chance til, men et vindue, som i en minimal periode af livet er åbent og hvor man kan opleve at resten af tilværelsen vil være påvirket af det.

Det har Island forstået. De kan ikke tabe. Heller ikke selvom de måske gør det. Det er et sagn. Et eventyr

Det er rigtigt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar