torsdag den 26. maj 2016

DONG har været igennem en "rivende udvikling"



Det her bliver ikke så langt. Synes ikke at det er så fantastisk påkrævet.

For et par år siden solgte Staten aktier i DONG til Goldman Sachs. I dag er aktierne det dobbelte værd. Vidste man godt dengang, at potentialet i DONG var stort, meget stort? Svaret må trods alt være ja. Der bliver i dag sagt at DONG har været i en rivende udvikling. En rivende udvikling.

Betyder det at man har opnået noget som ingen turde have troet muligt for et par år siden. Nej. Det betyder, at man gennemførte et salg og en derpå følgende børsnotering med høj fart, for at nogen kunne få det maksimale ud af handlen. En finansminister, ved navn Bjarne har siden forladt dansk politik, en anden ved navn Claus er kommet til og han kunne i dag flere gange gentage sætningen "Dong har været inde i en rivende udvikling de senere år" så mange gange i et interview på News, at man ved at det er lige netop den sætning, der skulle leveres i dag.

Som i alle handler er der vindere og tabere, og den almindelige dansker er ikke nødvendigvis kun taber, selvom det er åbenlyst, at der er nogen andre som er store vindere.

Staten ejer mere end 50% af aktierne og står til kraftig kursjustering opad. Samtidig vil danske pensionskasser givetvis også ende med at tjene penge på eftervirkningerne af børsnoteringen, en indtjening som i sidste ende går til dem der sparer op til pension, altså alle der har et arbejde.
Værdien af selskabet ligger mestendels ved at man ejer store hav vindmølleparker, hvis værdi er blevet opskrevet med milliarder i de sidste "rivende" år.

Det er dog på sigt gigantisk sats, da man ikke ved om hav vind vil være en naturlig del af den grønne omstilling om 10-15 år, og som det er nu kræver investeringer i hav vindmølleparker stadig en stærk og langvarig statslig støtte". Hørte også på News en ekspert udtale at "Det giver en tryghed som investor, at man kan se, at der er en stærk stat i ryggen, når man laver sin investering". Det har amerikanerne et udtryk for. Det hedder crony- capitalism. 

Hvor meget grøn omstilling der ligger i hav vindmølleparker, må tiden vise. Men som det er lige nu, er det omkostningstungt, ineffektivt og kræver statsstøtte mange år frem, og vil umiddelbart få  problemer med at konkurrere med andre grønne produkter, som eksempelvis sol, biomasse, vandkraft, fissions energi og selv land-møller, selvom ingen vil have dem fordi de larmer og er grimme. Det er et meget svært marked at forudsige, når vi taler på den lange bane

For Goldman Sachs har det været en fantastisk forretning, og det har også været tiltrængt siden de hårde tider efter Lehman Brothers krak i efteråret 2008, hvor det efterfølgende kom frem, at man hos GS havde været på begge sider af "væddemålene" i forbindelsen med det oppustede amerikanske bolig og securities marked, og i kølvandet heraf måtte udholde et kort og intensivt forløb, hvor deres administrerende direktør, Lloyd Blankfein skulle svare på irriterende og forstyrrende spørgsmål fra den amerikanske kongres om etik, moral og den slags.

Nu er man videre. Goldman Sachs er tilbage og nu handler det om den grønne omstilling

Ok, så blev det lidt langt alligevel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar