torsdag den 9. marts 2017

FCK i Europa LeagueDet er lillebroren. Turneringen der bare gerne vil overleve. Pengene er små i forhold til Champions League. Tilskuertallet er i gennemsnit markant lavere end til Champions League kampe. I aften kan FC.København så spille sin hidtil største kamp i Europa League/Uefa Cuppen nogensinde. Der er sådan en forventning om at det bliver tæt. Selvom Ajax er en større klub, en bedre modstander med meget højt niveau af individuel kvalitet. Men FCK har brudt en meget afgørende barriere for dansk fodbold. Ståle Solbakken har, siden han kom til, lagt fokus på højt presspil og ikke mindst en jernhård fysik hvor selv de største klubbers allerbedste spillere virkelig kan slå sig. Som Pep Guardiola udtalte efter Barcelonas kamp mod FCK i gruppespillet i 2010: "Vi har aldrig mødt et så fysisk stærkt hold". Om det nu er rigtigt ved jeg ikke, og om det måske i virkeligheden handlede om, at han var overrasket over hvor stærke og hvor udholdende FCK var den aften i Parken. Det er dog klart for enhver at FCK spillerne er stærke, både individuelt og kollektivt. Man har udviklet en ganske simple såkaldt Game Plan, som alle nærmest kan i søvne. Nøglen, dengang som nu, er at have to vanvittigt offensive, løbestærke backer der kan arbejde fuldstændig kompromisløst i 90 minutter. Det forærer holdet to ekstra midtbane spillere i angreb og sikrer forsvaret når modstanderen har bolden. FCK vil have overvægt i boldbesiddelse i hovedparten af de kampe de spiller og derfor er det rigtigt set, at understøtte midtbanen kontinuerligt. Det ville være fragmenterende og ville være at famle i blinde, hvis man skulle anlægge sit spil efter at den centrale midtbane, af sig selv, ville fuldstændigt dominerende i alle kampe man spiller. FCKs centralemidtbane er ofte voldsomt dominerende, men det skyldes det mandskabsmæssige overtal over midten som de offensive backer giver. Her er det især Ludwig Augustinsson som springer i øjnene. Han er ud af "Oscar Wendt-skolen" hvor man er i konstant bevægelse fremad når man har bolden, ned til baglinjen og slå velkvalificeret indlæg ind i hovedet på angriberne som der i Ståles system næsten altid vil være 2 af, af gangen. Hvor Wendt var lidt mere kreativ i sit spil og havde Grønkjær som makker, er Augustinsson mere statisk og i princippet lettere at læse for modstanderen. Trykket fra kanten og fra midtbanen gør dog at han vil komme til indlægsmuligheder i en kamp og dermed skabe åbne chancer for holdet. Det er en simpel formel som også overføres til den anden side hvor danske Peter Ankersen ligger. Han gør i princippet meget det samme.

Aftens modstander er på mange måder en lækkerbisken for FCK i den forstand at de er teknisk dygtige men mangler fysik. Ajax er et navn i international fodbold. Et kæmpe navn i virkeligheden og har jo skabt et overflødighedshorn af talenter som har udviklet sig til at være førsteklasses spillere i deres tid. Men siden Bosmann dommen, hvor spillerne fik langt flere rettigheder, kombineret med EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed, har det været meget svært for Ajax at stå på begge ben. Både at være en af de bedste talentfabrikker i Europa og samtidig blive ved med at være konkurrencedygtige helt oppe i toppen af international fodbold. Koryfæer er kommet og gået men man har ikke været i stand til for alvor at knække koden og komme virkelig langt i enten Champions League eller Europa League. Profiler, spillere med enorm vindermentalitet og evne, forlader ofte Ajax lige inden de bliver rigtigt gode. To eksempler på det: Zlatan og Luis Suarez. I dag er deres største stjerne fordelt, vil jeg mene på tre spillere. Davy Klassen som fungerer som en moderne udgave af Edgar Davids krydret med lidt Danni Blinds lederskabs evner, Lasse Schøne og så Kasper Dolberg. Udover det har man stærke kanter der kan holde FCKs backer optaget på egen banehalvdel. Men altså to danskere som Ajax Amsterdams største profiler.

Dolberg er et helt utroligt talent. Måske det største angrebstalent fostret i dansk fodbold siden Preben Elkjær. Store ord, som også blev sagt om Bendtner. Han er nøglen for Ajax. Nøglen for FCK er at få maskinen til at fungerer optimalt. At der er olie på tanken på den centrale midtbane med Kvist og Matic og ikke mindst hos de to hurtige backer: Augustinsson og Ankersen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar